Het zomerste drankje dat er is? Dat is natuurlijk thee. IJsthee bijvoorbeeld!
IJsthee maken kun je heel gemakkelijk zelf. Er zijn verschillende methodes om thee te zetten: met heet water, met koud water (cold brew), of met een mix van die twee (shockbrew). Dit dient als basis voor je home made ijsthee. Heb je al dorst? Wij leggen hieronder helemaal uit hoe je het aanpakt en delen onze thee-toptips. Zo is ijsthee maken echt een koud kunstje, beloofd.
Cold-brew ijsthee maken
IJsthee maken doen wij het liefst volgens de ‘cold-brew’-methode. De naam zegt het al, voor deze manier van thee zetten gebruik je koud water. Dit is waarom we dol zijn op cold-brew:
- Over het algemeen is thee gezet met koud water zachter en iets zoeter van smaak dan wanneer je heet water gebruikt. Dat heeft onder andere te maken met tannine. Die stof komt vrij als de losse thee in aanraking komt met kokend water, en kan voor een bittere smaak zorgen.
- Een ander smaak-voordeel is dat koud water helpt om de zoete smaken van de thee tot hun recht te laten komen. Hierdoor hoef je aan een cold-brew niet of nauwelijks zoet toe te voegen.
Cold-brew ijsthee maken doe je zo:
Voor 1 liter
- 1 liter koud water
- 2-6 eetlepels losse Frank-thee
- smaakmakers, zoals vers fruit of verse kruiden (optioneel)
- ijsblokjes, naar smaak
- Doe het water in een karaf met de losse thee erin (dat filter je er later uit).
- Voeg smaakmakers toe als je wilt en laat 4 tot 8 uur trekken in de koelkast. Hoe langer je de thee laat staan, hoe sterker de smaak.
- Giet de thee door een filter en serveer ‘m eventueel met extra ijsblokjes.
IJsthee maken met heet water
Met heet water kan het ook hoor, ijsthee maken. Een paar tips:
- Zet voor deze methode thee zoals je dat altijd doet, waarbij je natuurlijk rekening houdt met de temperatuur van het water. Zo gebruik je voor kruideninfusies water van 100°C, maar dat is veel te heet voor witte en groene thee. Gebruik in dat geval gekookt water dat je iets laat afkoelen, óf gebruik een fancy waterkoker waarvan je de temperatuur kunt instellen.
- Thee gemaakt met heet water laat je veel minder lang trekken dan een cold-brew: houd hierbij de tijd aan die op de verpakking staat aangegeven. Laat ‘m daarna even afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de ijsthee in de koelkast zet; beter voor je koelkast en de planeet. Eenmaal koud kun je de ijsthee serveren met extra ijs als je zin hebt.
IJsthee maken met heet water doe je zo:
Voor 1 liter
- 1 liter heet water
- 2-6 eetlepels losse Frank-thee
- smaakmakers, zoals vers fruit of verse kruiden (optioneel)
- ijsblokjes, naar smaak
- Doe het water in een karaf met de losse thee erin (dat filter je er later uit) en laat 10 minuten trekken.
- Giet de thee door een filter, voeg eventueel smaakmakers toe, laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet ‘m dan in de koelkast. Hoe langer, hoe beter de smaken die je toevoegt worden opgenomen.
- Serveer de koude thee met extra ijs als je wilt, en een smaakmaker voor de sier als je indruk wilt maken.
Shock brew
Voor iedereen zonder geduld, mét zin in ijsthee, is er de ‘shockbrew’-methode. Daarbij laat je thee trekken in ongeveer 250 ml heet water, dat je vervolgens mengt met koud water. Wat smaakmakers erbij misschien, handje ijsklontjes, en je bent good to go.
Een shockbrew maken doe je zo:
voor 1 liter
- 500 ml heet water
- 2-6 eetlepels losse Frank-thee
- smaakmakers, zoals vers fruit of verse kruiden (optioneel)
- 750 ml koud water
- ijsblokjes, naar smaak
- Doe het hete water in een karaf met de losse thee erin (dat filter je er later uit).
- Voeg smaakmakers toe als je wilt en laat trekken volgens de geadviseerde tijd op de verpakking.
- Giet de thee door een filter en voeg genoeg ijsblokjes toe om er 1 liter van te maken. Smaakmakers erbij, cheers!
Kies je thee-basis
Het grootste voordeel van zelfgemaakte ijsthee vinden wij dat je het helemaal aan je eigen smaak kunt aanpassen. Het begint allemaal bij de basis: de thee. Ben je een groene thee-fan? Dan is dat een perfect begin. Liever iets stevigers? Dan kun je eens proberen om ijsthee te maken van earl grey. Een van onze persoonlijke favorieten: iced jasmijnthee. Verfrissend, lichtzoet en precies wat je wilt op zwoele zomerdagen. Na het zetten van de thee kun je ‘m eventueel verder op smaak brengen met je favoriete kruiden, fruit of andere smaakmakers en iets zoets. Vervolgens zet je de ijsthee in de koelkast, óf serveer je hem meteen met een handje ijsblokjes.
Maak de smaak
Aan die thee-basis kun je de smaken toevoegen waar jij fan van bent. Onze favorieten:
- Plakjes verse gember
- (Bevroren) fruit, zoals frambozen, blauwe bessen of mango
- Aardbeien (of alleen de kroontjes, die geven veel smaak. No waste!)
- Plakjes verse kurkuma
- Eetbare bloemetjes
- Plakjes of linten rabarber
- Schijfjes citrus, zoals citroen, grapefruit of sinaasappel
Zelf ijsthee maken is vooral een kwestie van uitproberen en proeven, want niets zo persoonlijk als smaak. In alle gevallen geldt dat je het drankje zoeter kunt maken met suiker, suikersiroop, agavesiroop of honing. Probeer het vooral eerst even zonder, want vaak is het gewoon een kwestie van wennen. Zonder toegevoegd zoet proef je de smaak van de thee veel beter. Anders dan die uit een fabriek, minstens zo lekker.
Reacties (0)
Terug naar Featured